#22 Vergeet jouw gouden eieren niet goed in de watten te leggen 

Een hele korte maar krachtige boodschap deze week, liefste mamadam. En voor de verandering ga ik je die eens heel ‘verhalend’ geven, in de vorm van het sprookje over de gans en z’n gouden eieren. Dus veel luisterplezier alvast – en ik hoop vooral ook veel bijleer-plezier!

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Er was eens… 

Of je nu bekend bent met het sprookje of niet, ik vertel het je nog eens in het kort: er was eens een heel gelukkig boerenstel. De reden dat ze zo gelukkig waren? Ze hadden een gans die gouden eieren kon leggen. Ze verzorgden de gans dan ook als hun dierbaarste bezit. Op een dag beving hen ineens de gedachte: “Wat als onze gans sneller eieren kon leggen? Dan hebben we nog meer!” Ze kwamen op het ‘ingenieuze’ idee om de gans open te snijden en zo alle gouden eieren in zijn buik in één keer te verzamelen… 

Zowel jij als ik weten hoe dit eindigt. Dubbel triest: geen gans en geen gouden eieren meer.

Waarom ik nu dit sprookje aanhaal? 

Omdat jij jezelf als ondernemer als de gans zou moeten zien, inclusief de gouden eieren. 

“Hahaha, Sharon, ik moet mezelf vergelijken met een gans?” 

Ja, het is dan misschien een grappige vergelijking , het is vooral ook een hele treffende: 

1. Omdat jouw producten / diensten de gouden eieren zijn die jij in de wereld zet. Je mag ze dan ook zo behandelen: als kostbaar, veel waard! 

2. Omdat jij, net zoals de gans, maar zoveel eieren kan aanleggen als je zelf aankan. Daar bedoel ik mee: als je niet goed voor jezelf zorgt en jezelf forceert, dan werkt dat niet. Integendeel. Je loopt zelfs het risico op het einde van de rit helemaal geen eieren meer te leggen.

Ondanks de rat race waar we in leven vandaag de dag, is het zo zo zoooooo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ik kan het niet genoeg benadrukken! 

Doe even aan zelfreflectie en stel jezelf de vraag: hoeveel tijd neem ik voor mezelf en even op op adem te komen? Gun ik het mezelf om af en toe toe eens een middagdutje te houden of een serie te bingen in plaats van altijd maar te werken en ‘productief’ bezig te zijn? 

Verzorg jezelf, de gans in jou, dus goed! Alleen zo ga je ervoor kunnen zorgen dat je gouden eieren blijft leggen! 

Meer dan zelfzorg alleen

Om ervoor te zorgen dat je gouden eieren blijft leggen is het naast zelfzorg ook heel belangrijk om stil te staan bij jouw talenten. Maak daarbij het onderscheid tussen 1. wat je goed kan, maar niet voor staat te springen en 2. wat je goed kan én  ook graag doet. Ik zelf ben bijvoorbeeld goed in de afwas doen, maar vind ik dit nu echt plezant? Neen, niet echt… 

Ik wil je hier maar mee zeggen: in jouw onderneming zijn er waarschijnlijk een heleboel taken die je opneemt die eigenlijk niet echt bij je passen. Je kan ze misschien wel goed, maar doet ze niet per se met veel plezier. Sta daar dus eens even bij stil: hoe zijn deze taken in balans met de dingen waar je goed in bent, alsook graag doet? 

Coaching is voor mij bijvoorbeeld wat ik echt graag doe. De afgelopen tijd ben ik echter heel veel achter de schermen bezig geweest met mijn rebranding. Hoewel dit ‘technische’ werk hoognodig was, doe ik het minder graag. Maar geen nood! Ik weet hoe ik een gezonde balans kan houden en mijn gouden eieren kan blijven leggen. Binnenkort – en ik weet dat die tijd er snel aankomt – kan ik weer overschakelen naar wat ik echt graag doe: mensen inspireren en motiveren! 

Do it yourself 

De opdracht voor deze blogpost gaat dus over jouw balans zoeken. Hoe balanceer jij op dit moment tussen enerzijds zaken die moeten gebeuren en anderzijds dingen die je echt graag doet? 

Om je hierbij te helpen kan je een blad papier nemen. Daarop schrijf je aan de linkerkant 3 zaken waar je goed in bent en energie van krijgt en aan de rechterkant 3 zaken die je beschouwd als ‘moeilijk’ en je minder graag doet. Is er een kant die op dit moment in je (ondernemers)leven meer doorweegt? Of is er een goede balans? 

Voor om het even welke vraag of opmerking, weet je me te vinden? Je kan bij me terecht voor om het even wat. Via social media of e-mail (sharon@sharoncobert.be)

Vergelijkbare berichten