#25 Ondernemen en zieke kids, de perfecte combi toch? 

Voor de 25ste aflevering – zilveren jubileum al, wat vliegt de tijd?! – van de Podcast voor Ambitieuze Mamadammen, heb ik het met jou over een typisch mama onderwerp: hoe te ondernemen als de kids ziek zijn? Als geen ander weet ik hoe een grote uitdaging dit kan zijn. Want het herbergt een grote paradox in zich…

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Wat die grote paradox dan wel moge zijn? 

Jij, ondenemende mama, voelt het misschien wel. Ik zal het gewoon even heel concreet voor jou verwoorden. Enerzijds wil je er heel graag kunnen zijn voor je kinderen, zeker als ze ziek zijn. Anderzijds vraag je je in lichte paniek af: “Ja maar, wat als ik alles zomaar ineens aan de kant schuif. Wat gebeurt er dan met mijn zaak?” 

Deze tweestrijd zie ik zo vaak terugkeren bij de mamadammen die ik begeleid. Eén van de eerste vragen die ik hen dan stel: “Liefste mamadam, kan je mij nog eens vertellen waarom jij juist gestart bent met ondernemen?” In de meeste gevallen is het antwoord – alweer die paradox: er kunnen zijn voor het gezin, er kunnen zijn voor de kinderen. Dus in se zeker ook op de momenten dat ze ziek zijn en ze jou, hun allerliefste mama, het meest nodig hebben. 

Is één van de redenen dat jij gestart bent met ondernemen dus ook een goede balans vinden tussen werk en gezin? Herinner jezelf er dan aan, de volgende keer dat jouw kinderen ziek zijn, dat het oké is om je werk even aan de kant te schuiven en er gewoon te zijn voor je kinderen. Want dat is in eerste instantie waarvoor je het allemaal doet!

Again, mindset

Maar – en dan komt vaak die grote MAAR: “Maar ik heb nog zoveel werk te doen. Ik heb nog zoveel gepland, nog zoveel te doen. En dat moet ik nu zomaar even allemaal aan de kant schuiven? Daar wringt toch ergens een schoentje…” 

Om jou hierop een antwoord te geven, presenteer ik je – again – mijn favorietje: mindset. Want ook hier weer draait het allemaal om de manier waarop je naar de situatie kijkt en vooral ook hoe je erover denkt. Alles gaat en staat met jouw gedachten – die vervolgens jouw emoties triggeren en daarna ook jouw acties. 

Dus gebeurt het dat jouw kind ziek is en jij struggelt met de gedachte: “Oh nee, niet nu. Dit is echt niet wat ik op dit moment nodig heb.” Dan ga je alleen maar (nog meer) negatieve reacties bij jezelf uitlokken en daar vervolgens ook naar handelen. 

Ben je er daarentegen bewust van dat je gestart bent met ondernemen o.a. om er te kunnen zijn voor je kinderen, dus ook als ze ziek zijn? Dan ga je met een heel andere blik naar de situatie kijken. De kans is groot dat je zelfs een gevoel van dankbaarheid ervaart: “Ik ben blij dat ik er nu voor mijn kind kan zijn. Ik ben blij dat ik überhaupt de mogelijkheid heb om voor mijn kind te zorgen, net wanneer hij / zij dat het het meeste nodig heeft.” (Want geef toe, iedereen – groot of klein – verlangt wanneer die ziek is naar de mama die voor ons zorgt, toch?)

Een hele goede oefening om op dergelijke momenten ook te doen, is jezelf de vraag stellen: wat staat er nu op mijn ‘to do’-lijst dat echt niet kan wachten? Heel vaak is het zo dat je dan opmerkt dat er eigenlijk niet veel bij is dat echt per se vandaag of morgen af moet. Even de pauzeknop induwen wanneer je een ziek kind op de zetel hebt, is dus echt geoorloofd. Jouw zaak gaat heus niet om die reden overkop gaan. 

Besef ook dat zelfs met dat zieke kind op de zetel, jij alsnog een beetje tijd kan vinden om te werken. Het is niet zwart-wit, het één of het ander. Onlangs bijvoorbeeld toen Linde ziek was en in de slaap was gevallen op mijn schoot, pakte ik even mijn laptop erbij. 2 vliegen in één klap. Of…. 2 vliegen in één schoot!

Do it yourself 

De boodschap dus van deze 25ste aflevering en meteen ook de ‘schop onder de kont’-opdracht voor als de situatie zich voordoet: als jij het gevoel hebt dat jij alles in je zaak moet omgooien omdat je kind ziek is, sta dan eens stil bij de dankbaarheid die daar eigenlijk ook aan vasthangt. 

De dankbaarheid omdat jij vrij kan kiezen wanneer jij werkt. 

En dus dus dankbaarheid omdat jij er kan zijn voor je kind wanneer hij of zij het het meeste nodig heeft. 

We horen elkaar snel weer! 

Liefs, 

Sharon

Vergelijkbare berichten