#8 Oei, je bent coach? Er zijn toch veel te veel coaches…

De laatste tijd groeien coaches als paddenstoelen uit de grond. Ook al ben ik zelf coach, je moet het mij niet vertellen… Maar eigenlijk zie ik mezelf meer dan coach alleen. Ik zie mezelf ook als jouw mentor, jouw strateeg. In deze blogpost vertel ik jou dan ook met veel plezier hoe ik mijn eigen invulling geef aan het begrip ‘coach’. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Ooit kwam ik heel toevallig op het filmpje van Nederlander Arjen Luberg waarin hij hilarische scène maakt over dat iedereen tegenwoordig coach wordt. Hoe hard hij er ook mee lacht, hij heeft wel een punt. Want de afgelopen jaren is het aantal coaches enorm gestegen. 

Ik ben niet graag een mier in de mierenhoop, dus in het begin had ik het er best moeilijk mee om mezelf een ‘coach’ te noemen. Totdat ik tot het besef kwam dat ik eigenlijk meer ben én doe dan dat. 

Meer dan coach alleen 

Laten ik om heel klaar en duidelijk te beginnen, eerst even uiteenzetten wat voor mij de definitie van een coach is. 

Een coach is iemand die je helpt om van een punt A naar een punt B te gaan. 

Jij wil verandering brengen in de situatie waarin je je nu in bevindt (punt A), maar zit om een of andere reden vast waardoor je jouw doel (punt B) niet bereikt. Daarom neem je een coach onder de arm die jou begeleidt om van A naar B te gaan.  

Een coach is als het ware een soort gids die je jouw mogelijkheden toont, maar jij bent het uiteindelijk zelf die echte stappen ondernemen moet. 

In het begin noemde ik mezelf – met het nodige ongemak – wel een coach, maar na verloop van tijd begon ik te merken dat die term eigenlijk niet voldoende was. Meer dan een coach, ben ik ook een mentor en een strateeg.

Ik maak daar graag een tekeningetje bij met een heel concreet voorbeeld: 

Onlangs in een van mijn coachingsessies kreeg ik de volgende feedback van mijn coachee: “ik ben heel blij dat jij mee met mij nagedacht hebt over hoe ik het moet aanpakken, aan de hand van heel concrete voorbeelden, tips & tricks etc”. Bij mezelf viel toen (opnieuw) de frank: “Ja maar, dat is niet de coach in mij die dat gedaan heeft, maar de mentor, de strateeg. Ik heb als ervaringsdeskundige ondernemer mijn kennis met deze persoon gedeeld waardoor ik haar iets bijgeleerd heb. Op die manier ben ik zelfs een beetje een leerkracht.”

En ik vind het ook heel belangrijk om meer te zijn dan een coach. Ik wil een luisterend oor voor je zijn, iemand die mee op pad met je gaat, je dingen bijleert, mee stilstaat bij de zaken… En misschien wil ik nog het meest van al strategisch mee nadenken met jou: hoe ga jij jouw business runnen: een business die bij jou past? Hoe neem jij het heft in eigen handen zodat jij echt het leven kan leiden dat jij wil? 

Kortom, ik ben een coach die meer is dan een coach alleen. Ik ben een mentor, een strateeg, een leerkracht… Alles wat jij nodig hebt om die schop onder je kont te krijgen zodat jij het ambitieuze madammenleven kan leiden dat jij echt wilt! 

Fundamenten 

En ik als business coach, heb natuurlijk ook mijn eigen aanpak en zaken waar ik op focus. Zo hecht ik, in tegenstelling tot andere coaches, heel veel belang aan fundamenten. En dat heeft alles te maken met het feit dat ik gestart ben met ondernemen vanuit mijn rol als mama. Ik wou zelf mijn agenda kunnen bepalen om zo genoeg tijd voor mijn kinderen te hebben. Er was dus eerst mijn fundament ‘tijd hebben om te spenderen met mijn kinderen’ en pas daarna kwam het ondernemen aan bod (alles over fundamenten in 3 tips om die ambitieuze MaMadam in jezelf (nog meer) aan te wakkeren).

En ik blijf trouwens nog altijd heel erg vasthouden aan dit fundament, wat zo zoooooo belangrijk is!  Zo heb ik ondanks dat ik heel veel aanvragen krijg voor avondcoachings, altijd blijven vooropstellen dat ik maar één avond in de week werk. De rest van de avonden zijn voor tijd voor mijn gezin en ik. 

Het grote voordeel aan je fundamenten duidelijk hebben is dat wanneer je een belangrijke beslissing moet maken of het even niet meer weet, je altijd kan terugvallen op je fundamenten. Zij zullen je helpen de juiste beslissing te nemen. 

Dus als er één tip is dat ik kan meegeven, ambitieuze mamadam: voordat je iets de wereld instuurt als ondernemer, zorg dat je je fundamenten duidelijk afgebakend hebt. Want alles – lees: alles, alles, alles – vertrekt vanuit jouw fundamenten, jouw basiswaarden. 

Wil je bijvoorbeeld, net zoals ik, jouw kinderen elke dag zelf naar school brengen omdat je dat belangrijk vindt? Dan weet je dat je voor 9u ‘s ochtends geen afspraken kan inplannen want dat haal je niet. En al wat je daarna beslist, opbouwt, doet… voor je onderneming, plan je strategisch rond dit fundament. 

Do it yourself 

Maar genoeg nu over mijn fundamenten. Ik verschuif de bal naar jouw kamp. Tijd voor een ‘schot onder je kont’-opdracht. 

Pak een pen en papier bij de hand en beantwoord de volgende vragen:

  • Hoe sta jij op dit moment in het leven? 
  • Wat zijn belangrijke fundamenten voor jou? 
  • En haal jij deze fundamenten met hoe jouw onderneming op dit moment gebouwd is? 

Laat me gerust weten wat jouw antwoorden zijn. Ik ben heel benieuwd! 

Ook voor onduidelijkheden, vragen en twijfels ben je bij mij aan het juiste adres. Want ik vind het zalig om met jou, gelijkgezinde ambitieuze mamadam, in contact te komen. 

Wil je graag nog meer weten over wie ik ben als jouw coach, mentor én strateeg? 

Alsook over hoe ik als coach te werk ga? 

Luister dan naar aflevering 8 van mijn Podcast voor Ambitieuze Mamadammen. 

Te beluisteren via Spotify of Apple Podcast. 

Vergelijkbare berichten