#19 Een miljoen euro omzet? No thanks! 

Vraag je mij: “Sharon, een miljoen euro omzet draaien? Is dat jouw doel?” Dan is mijn antwoord daarop een steevaste ‘nee’. Hoe gek dit voor sommigen ook mag klinken. Waarom ik dat zo zeker weet? Dat leg ik je in deze blogpost uit.

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Ik zie het heel vaak de revue passeren; ondernemers die pronken met het feit dat ze een miljoen of meer omzet hebben gedraaid. En zeg nu zelf: marketinggewijs werkt het. Een miljoen euro is voor velen een ver-van-hun-bedshow, iets waar ze alleen maar van kunnen dromen, waardoor de nieuwsgierigheid getriggerd wordt: “hoe doet deze persoon dat? Ik wil dat ook? Ik ga me door deze persoon laten inspireren en motiveren!”

We werken om….

In eerste instantie werken we alleen om te overleven. We willen er voor zorgen dat we de noodzakelijke kosten kunnen betalen en het einde van de maand halen. Eenmaal dat dat vervuld is, kan de stap gezet worden naar werken om een luxueuzer leven te leiden. “Als ik meer verdien, op welke manier zou ik mijn leven nog meer vorm kunnen geven? Hoe kan ik er nog meer van gaan genieten?” 

De hamvraag is dan: waar draait het écht om voor mij? 

Dit is ook dé vraag die je jezelf moet stellen als je je vergelijkt met andere ondernemende ambitieuze mamadammen. Om een miljoen omzet te draaien? Daar een nieuwe auto van te kopen? Of te verhuizen naar een grote villa?… Het is heel goed mogelijk dat het dat is wat je wil, maar dan moet het wel echt zijn wat JIJ WIL! 

Als ik mezelf, als ondernemende mama, bijvoorbeeld vergelijk met andere ondernemers zonder kids, dan weet ik dat onze doelen waarschijnlijk op een ander niveau liggen. Als ik al de uren die ik spendeer met mijn kids zou investeren in mijn bedrijf. Ja, natuurlijk zou ik dan sneller groeien. Maar is dat mijn doel? Neen! Mijn doel is net dat ik er voor hen wil zijn. Ik wil een aanwezige mama zijn en bewust tijd met hen kunnen spenderen. 

Meer omzet betekent ook…

Hoewel ik heel goed weet dat een miljoen euro omzet halen niet is wat ik wil, weet ik ook wel dat het heel ergtriggert. Er hangt een bepaalde aanzien aan vast om te kunnen zeggen dat je dat gehaald hebt. Maar, liefste mamadammen, een hele belangrijke om te houden is dat omzet nog geen winst is. Want kijk je naar de ondernemers met grote omzet, dan gaat daar vaak een heel team achter schuil waarvan de lonen betaald moeten worden. Deze ondernemers hebben meer kosten, draaien grote advertentiecampagnes etc. 

Kortom, meer omzet draaien betekent ook meer verantwoordelijkheid. 

En dat is iets waar ikzelf, Sharon ‘ambitieuze mamadam’, heel bewust NIET voor kies. Waar ik dan wel voor kies? Ik onderneem om er te kunnen zijn voor mijn gezin en voor mezelf. Ik onderneem om andere ambitieuze mamadammen zoals ik te inspireren en motiveren. 

Betekent dat dat ik helemaal niet bezig ben met mijn cijfers?  Neen, natuurlijk niet! Want een goed overzicht hebben op je cijfers is essentieel voor elke ondernemer. 

Maar is het zo dat ik even meer centjes nodig heb – we willen volgend jaar bijvoorbeeld graag een wintermaand in Spanje spenderen – dan ga ik heel goed nadenken over mijn cijfers: wat zijn de kosten daarvoor? Hoe ga ik die kosten denken? En hoe ga ik meer omzet draaien? Maar of ik daar nu een miljoen euro omzet voor nodig heb? Dat betwijfel ik… 

Do it yourself 

Ik wil je maar zeggen, de ‘kern’ van deze blopost: wat is jouw motivatie om te ondernemen? Het kan heel goed zijn dat jij een miljoen omzet wil draaien. Maar dan moet dat ook echt zijn wat jij wilt. Of wil jij gewoon een balans vinden om met rust in je ondernemersschoenen te kunnen staan?

En dat is dan meteen ook waar jij over kan nadenken voor de ‘schop onder je kont’-opdracht van de week.

  • Vanwaar komen jouw doelen? 
  • Wat is achterliggende idee om dat doel te gaan stellen? 

Veel succes! 

Ik hoop je gemotiveerd, geïnspireerd en aan het denken gezet te hebben. Laat me gerust weten wat je van deze blogpost vond. Ik kijk ernaar uit om met jou in gesprek te gaan. 

Vergelijkbare berichten