#30 Een rijk leven leiden: zo moeilijk is het niet
Hoe je het ook draait of keert, iedereen is op een manier wel bezig met geld: we werken om centjes te verdienen, we willen ervoor zorgen dat we een leven kunnen leiden zoals wij dat willen etc. Geld speelt een rol in ieders leven. Het paradoxale daarbij? We zijn ook kraks in het niet bespreekbaar maken van geld. Er heerst nog altijd een soort taboe rond. Hoogtijd dus om dat eens te doorbreken!
Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!
Geld maakt niet gelukkig, zuur verdiend geld, voor geld moet je keihard werken… We praten op heel veel verschillende manieren over geld. Wat al deze uitspraken vaak als link hebben? Dat er een soort onderliggende angst achter schuilt dat we er op het einde van de maand niet gaan geraken.
Ga ik wel genoeg verdienen? Mijn huis kunnen afbetalen? Voor zekerheid kunnen zorgen voor het gezin en de kindjes? … Zeker als ondernemer – en dus zonder stabiel inkomen – teisteren dergelijke vragen je bij tijd en stond. Ze kunnen je verlammen en ervoor zorgen dat je bepaalde stappen niet onderneemt.
Om ervoor te zorgen dat dit niet nog eens gebeurt, dacht ik, die zelf de stap zette van loondienst naar ondernemerschap, dat het een goed idee was om het nog eens over geld & money mindset te hebben. Meer bepaald, geef ik je hier een soort stappenplan dat jij kan gebruiken om een betere relatie met geld te verkrijgen.
- Inzicht in je cijfers
De allereerste, meest concrete stap is jij die inzicht moet krijgen in je cijfers. Dat is een hele belangrijke! Wat heb ik waar? Op welke manier komen de centjes binnen? Op welke manier gaan ze buiten? Als jij een antwoord kan formuleren op deze vragen, ga je snel voelen dat de spanning die rust op geld al een stuk zal verminderen.
Weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Luister dan naar deze aflevering van de Podcast voor Ambitieuze MaMadammen. Daarin help ik jouw op weg!
- Wat is voor jou een rijk leven?
Denk heel goed na over hoe jij deze vraag beantwoordt – ik herhaal: JIJ! Hoe ziet een rijk leven er voor jou uit? Want hoewel in onze maatschappij rijk zijn meestal gelinkt wordt aan materieel rijk zijn, hoeft dat voor jou niet dezelfde betekenis te hebben.
Zo ook niet voor mij: ik heb geen villa nodig met een dure auto op de oprit. Neen, voor mijn man en ik betekent rijk zijn de kindjes naar school kunnen brengen en ophalen, onze uren zelf kunnen kiezen etc. Dat is ook de reden dat we allebei zijn begonnen met ondernemen, hoewel we weten dat we in loondienst meer zouden verdienen.
Sharon’s grootste droom Even een fun fact: als jij mij zou vragen wat voor mij echt een richy rich leven zou zijn? Dat waar ik echt van droom? Dan antwoord ik dat ik heel graag mijn eigen kok zou hebben! Misschien een beetje een ongewoon antwoord? Ik leg het je even beter uit. “Wat gaan we eten vandaag?” is dé vraag die mijn kinderen het meeste stellen is, en ondertussen ook een vraag waar ik best veel stress van krijg. Ik vind het vreselijk om hier elke dag over te hoeven nadenken, en vaak wordt het resultaat – meestal een gezonde optie – ook teleurgesteld onthaald door mijn kinderen. Want zij willen alleen spaghetti, gehaktballen, WAP (worst met appelen)… Voor mij zou een rijker leven dus betekenen dat ik hier niet meer over moet nadenken en het koken uit handen zou geven. |
- Sta stil bij wat er al is
We beseffen vaak niet wat we al allemaal hebben. Dingen die er al zijn – hoe klein of groot ook – en die ons een gelukkig gevoel geven.
Sta dus even stil bij dat wat jij al hebt in je leven en waar je gelukkig van wordt: kleren in je kleerkast waar je je goed in voelt, je kinderen regelmatig mee op uitstap nemen etc.
Groot advies Om een gezonde relatie met geld te krijgen en zoveel mogelijk spanning te vermijden, is het ook heel belangrijk om te weten hoe je partner tegenover geld staat. Open conversaties over geld kunnen voeren is dus een must! Enkele vragen die helpen om het ijs te breken: Hoe eerlijk / open zijn jullie beiden over geld? Is er eerder sprake van een schaarste mindset: er is niet genoeg, we moeten harder werken…? Of wordt er eerder gedacht vanuit overvloed: er is genoeg geld op de wereld, ook voor ons? Wordt geld gezien als iets goed of slechts? Iets moois of eerder vies? Hoe werd er vroeger bij jullie thuis omgegaan met geld? Dit is een belangrijke vraag omdat je vroegere thuissituatie een grote invloed heeft op hoe je nu over geld denkt. Zo had ik het bij mij thuis niet breed maar waren we wel rijk in die zin dat we veel tijd met elkaar konden spenderen. Timmy daarentegen was rijker gesteld maar had een papa die er weinig was omdat hij altijd aan het werken was. Vandaag de dag resulteert dat in ik die makkelijker uitgeef en Timmy die consequenter met geld omgaat. Want ik had een papa die zei dat “geld moet rollen” en Timmy een papa die als zelfstandige oplette met de centjes, voorzichtig aan pensioensparen deed etc. |
Ziezo, dat was het voor deze blogpost. Ik hoop dat jij er wat mee bent en dat jij het kan gebruiken om een betere relatie met centjes te krijgen. Ik ben benieuwd!
Je mag ook altijd met mij delen wat jouw ervaringen zijn. Via Instagram, Facebook, mail… Zoals het jou belieft, liefste ambitieuze mamadam!