#20 Ga je mee op date? Date met Mister Money Of Madamme Centjes…

In deze blogpost doen we lekker romantisch. In deze blogpost gaan we op date. Met wie? Met geld! Je mag zelf kiezen hoe je het benoemt: Mister Money, Madamme Centjes of [vul zelf in]? Waarom? Omdat ik merk dat heel wat van mijn coachees het daar toch vaak moeilijk mee hebben. Hoe goed om te gaan met je centjes?

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier! 

Ondertussen zijn we al even op weg in 2023. Ik hoop dan ook, liefste mamadam, dat jij jouw doelen helder hebt gekregen en er heel ambitieus voor aan het gaan bent. You go! Ik weet dat jij goed bezig bent! 

Toch wil ik je ook even een vraag stellen: jij mag dan misschien wel weten wat jouw doelen zijn, betrek jij jouw cijfers daar ook al bij? Want mocht je het nog niet weten: wil je succes, dan is het voor elke ondernemer echt een must  om z’n cijfers te controleren! 

Geloof je mij niet? Awel, vroegere Sharon deed dat ook niet: “Séééég, ik houd niet van cijfers. Zolang ik de kosten maar kan betalen en mezelf een loon uitkeren is het allemaal dik oké!” Ondertussen herzie ik deze uitspraak helemaal. Ondertussen weet ik -waarvoor dank aan mijn  eigen coaches – dat vat krijgen op je cijfers cruciaal is voor succes. 

Waarom? 

It’s all has to do with mindset. Yes, zij die mij kennen weten dat ik een trouwe fan ben van mindset. Voor mij valt en staat alles met mindset. Zo geldt ook voor geld – see what I did here, goede zin, hé! 

Money Mindset 

Hoe werkt jouw money mindset? 

Heel vaak focussen ondernemer te veel op dat wat buitengaat (de facturen, de kosten…). Daardoor geraakt je mindset in toestand van ‘schaarste’: “Dit ben ik kwijt. Dit heb ik minder.” Kortom, je focust te veel op verlies waardoor je jezelf tegenwerkt en je ondernemerspad naar groei en succes een pak moeilijker maakt. 

Daarom is het aangeraden om de focus te leggen op het geld dat je wél hebt, en dat kan geïnterpreteerd worden in ruime zin. Want heel vaak is het ook zo dat er geld binnenkomt waar je je niet bewust van was, bv. kindergeld, terugbetalingen, bepaalde acties waar je aan meegedaan hebt etc. Kortom, zoals money mindset mentor en ‘guru’ Denise Duffield-Thomas het adviseert: denk niet in schaarste maar wel overvloed: “Dit [vul in] ben ik rijk. Dit [vul in] heb ik al.” Zo zal je ervoor zorgen dat jij jouw ambitie hoog houdt en je doelen veel gemakkelijker bereikt. 

Ik weet nog heel goed. Toen ik deze oefening voor de eerste keer maakte ging ik buiten bij mijn schoonheidsspecialiste  – ik ga het nooit vergeten! Meestal als ik mijn auto instap doe ik dat langs de achterkant. Deze keer ging ik echter eens langs de voorkant. Wat gebeurdde er toen? Vond ik toch geen 10 euro! Toeval? Misschien! Maar ik denk dat net omdat ik signalen van overvloed aan het uitsturen was, dat dit geld op de een of andere manier zijn weg richting mij vond.

Date your money 

Er is zeker ook een meer ‘concrete’ manier om ervoor te zorgen dat je geruster om kan gaan met geld. 

Hoe? 

GO DATE YOUR MONEY! 

Of, even de tijd nemen om heel bewust in je cijfers te duiken.

Ik heb zelf 2 soorten ‘dates’ met mijn geld. 

  1. Een wekelijkse date 

Elke maandagochtend start ik met een echt boekhoudkundig, puur cijfermatig momentje: welke facturen moet ik opmaken en welke facturen moet ik betalen? Vroeger stopte ik daar, maar eigenlijk is het heel belangrijk om nog een stapje verder te gaan: welke inkomsten heb ik gerealiseerd, en welke niet? Indien gelukt, welke acties heb ik daar dan voor ondernomen? Indien niet gelukt, wat kan ik nog extra doen? 

Idealiter zou ik ook nog mijn KPIs bekijken en de invloed dat die hebben op mijn cijfers: wat zijn de statistieken van mijn social media en e-mails? Hoeveel mensen hebben info gevraagd? … Maar daar kom ik nu nog niet toe. Het is iets voor late:  mijn volgende stap. Ik ben me ervan bewust dat niet alles in één keer moet gebeuren. 

TIP 
Ik probeer elke factuur steeds met een glimlach te betalen, in die zin dat ik dankbaar ben dat ik ze kan betalen. Alsook omdat ik weet waarom ik ze betaal: “Dit komt mijn bedrijf en/of leven ten goede.” 
Zo ben ik bijvoorbeeld blij met mijn nieuwe laptop, en heb ik er met liefde de prijs voor neergelegd. 
Het gebeurt natuurlijk ook wel eens dat ik een factuur niet kan betalen. Wat ik dan doe? Geduldig zijn en mezelf voor ogen houden wat ik wil bereiken op grotere schaal. Ik weet waar ik het allemaal voor doe – en dus ook waarvoor ik de prijs betaal! 

Houd je een wekelijkse date met je geld? Dan geef je je money mindset rust omdat je weet wat je aan het doen en voorkom je als het ware dat je mindset in schaarste raakt! 

“Ik ben goed bezig. Dit is mijn plan en de koers die ik aan het varen ben!” 

  1. Een maandelijkse date 

Een maandelijkse date is een uitbreiding op de wekelijkse. Tijdens deze momenten ga je reflecteren over welke acties je allemaal ondernomen hebt, om zo je aanpak en prioriteiten voor de volgende maand scherp te stellen. Ga je focussen op een nieuwe een nieuw product, een techniek verfijnen …? Het kan van alles zijn, zolang je maar een plan hebt en  niet zomaar in het wilde weg zaken aan het doen bent. 

Dus, deze blogpost nog eens samengevat: 

ALS JIJ

  • ‘overvloed’ de wereld in stuurt, 
  • met vertrouwen – lees: zonder schaarste – naar geld kijkt 
  • en weet wat er allemaal binnenkomt en buitengaat, 

DAN GA JE 

  • makkelijker je (omzet)doelen bereiken,
  • ervoor zorgen dat jij een gezondere money mindset hebt, 
  • en er – onbewust of niet – voor zorgen dat geld makkelijker naar je toestroomt. 

Denk je nu: “Goh Sharon, dat klinkt allemaal damn goed. Ik wil gerust op date gaan met mijn geld. Maar toch is er nog iets is mij dat me de stuipen op het lijf jaagt…”? Wel, stuur me dan zeker en vast een berichtje en dan bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen. Je kan natuurlijk ook altijd instappen in mijn Mastermind als er een plaatsje vrij is. In dit programma komen zaken als ‘money mindset’ uitgebreid aan bod. 

Do it yourself 

Voor de ‘schot onder je kont’-opdracht deze week zijn er twee opties – of je kan ze natuurlijk allebei doen om jezelf lekker uit te dagen! 

  1. Houd minstens een week bij – op papier, in een application … – wat er allemaal binnenkomt van geld. Zoals ik al zei, is dit uitgebreider dan de bankrekening alleen: geld gevonden ergens in een verloren hoekje, terugbetalingen… 
  2. Ga bewust op date met je geld en zoek een antwoord op de vraag: wat is het effect van mijn cijfers nu echt, zowel op mijn business als op mijzelf? 

Vergelijkbare berichten