#27 Ont-moeten en business. Een woord met veel betekenissen. 

In aflevering 27 van de Podcast voor Ambitieuze Mamadammen hebben we het heel specifiek over een woord in onze mooie Vlaams / Nederlandse taal: ontmoeten, dat niet één maar heel veel betekenissen heeft. Lees snel verder om te weten wat ik hier precies mee bedoel. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

ont·moe·ten (ontmoette, heeft ontmoet)

1 toevallig tegenkomen, toevallig samenkomen met

2 opzettelijk samenkomen

Dit is wat de Van Dale als definitie geeft voor ‘ontmoeten’. Maar voor mij betekent het meer dan dat alleen.

  1. Ontmoeten is voor mij ook ont-moeten, in die zin dat we ons leren loskoppelen van al die moetens die we onszelf altijd opleggen. Meer mogen, minder moeten! Dat is een hele belangrijke! We zijn vaak veel te veel bezig met de zaken die nog moeten gebeuren met als gevolg dat we het bos door de bomen niet meer zien…
  2. Ontmoeten is voor mij ook ontmoeten, in die zin dat we verbinden met anderen en hoe dat ook voor ont-moeten kan zorgen. 

Ik leg je puntje 2 even beter uit. Als ik het heb over iemand leren kennen, iemand nieuw en interessant ‘ontmoeten’, dan denk ik dus aan verbinding aangaan met die persoon om me te laten inspireren en motiveren. Hetzelfde geldt trouwens van mijn kant. Het is in feite waar het voor mij allemaal om draait, ik herhaal: ik wil anderen inspireren en motiveren. 

Weg met die moetens! 

Ja, je kan jezelf inspireren. Maar dat is meestal niet de gang van zaken. Vaker is het door anderen bezig te zien en te horen dat we inspiratie oppikken. We gluren als het ware even bij onze buren, om daar wat waardevol is voor onszelf mee te nemen in ons eigen proces waardoor we onszelf van een aantal ‘moetens’ kunnen ontdoen. 

Jij, ambitieuze mamadam, ziet bijvoorbeeld bij een andere ambitieuze mamadam dat zij een nieuw programma gebruikt voor haar e-mailmarketing, dat zij heel effectief inzet op automatisatie… waardoor jij dat ook gaat toepassen. Zo maak je die to do lijst van jou lichter! 

Ontmoeten en verbinding aangaan heeft dus deels te maken met je laten inspireren, maar ook nog met iets anders. Daarvoor keren we even terug in de tijd. Het was namelijk zo dat we heel heel vroeger in gemeenschappen leefden. In deze tribes had iedereen zijn eigen functie om ervoor te zorgen dat alles van een leien dakje liep. Of anders gesteld: iedereen had zijn eigen rol waardoor die anderen kon ontdoen van bepaalde taakjes. Goede jagers gingen op pad, waardoor de slechtere jagers dat niet moesten doen en zich konden focussen op dat waar zij goed in waren. 

Met dit stukje geschiedenis wil ik je gewoon vertellen dat jij, als ondernemer, het ook zo kan doen. Jij kan je anderen inschakelen die beter zijn in bepaalde taken uitvoeren dan jij bent. Is dit eng? Jazeker! Ooit dacht ik ook dat het beter was om alles zelf te doen. Maar ondertussen weet ik beter: het werpt 100 % z’n vruchten af als jij je ontdoet van bepaalde taken! 

Create your tribe 

Er wordt soms ook wel gezegd: alleen ga je snel, met twee ga je sneller. En dat is zeker en vast zo in het ondernemerschap! Omring je dus in eerste instantie door mensen die je begrijpen. 

Ik bijvoorbeeld moet af en toe gewoon tegen mijn coach kunnen razen: “Waaa, ik zie het niet meer zitten! Wat eerst te doen!” Want door verbinding met haar aan te gaan, ga ik ont-moeten. Zij houdt mij een spiegel voor en zegt: “Sharon, efkes back to basics. Waar sta je? Wat is je plan van aanpak? Wat zijn je prioriteiten?” Het is deze verbinding die terug zorgt voor rust in mijn hoofd. 

Ook in de coaching die ik geef komt dit terug. In mijn Mastermindprogramma ontmoet en omring jij je met gelijkgestemde dames die begrijpen waar je mee bezig bent en mee kunnen nadenken over al wat je onderneemt. Zij ont-moeten je op die manier van bepaalde zaken waar jij, met je eigen bril en blik op de feiten, gewoon soms even het antwoord even niet meer op weet. 

Is dit wat je nodig hebt? Voel je je aangesproken? Dan zou ik zeggen: kom gezellig bij in de Mastermind! Eén tip: snel wezen is de boodschap. Want de plaatsjes zijn vaak snel weg! 

Do it yourself 

Voor deze schop onder je kont’ mag je even heel out of the box denken: wat voor iemand zou jij nu echt graag eens willen ontmoeten? Dat kan iemand zijn die je al kent, maar evengoed iemand die tot nu toe nog onbestaand is voor jou. 

  • Welke eigenschappen heeft deze persoon? 
  • Welke energie straalt deze persoon uit? 

Houd iemand voor ogen met wie je graag eens een koffietje – of in mijn geval: mijn allergeliefde chocomelk, want ik lust geen koffie – zou gaan drinken om te sparren, brainstormen, filosoferen over het leven…

Ik zou het trouwens superfijn vinden mocht je dit met mij delen. En wie weet heb ik wel een persoon in mijn tribe die ik aan jou kan voorstellen! 

Vergelijkbare berichten