#13 Last van mommyguilt? Hier 7 tips om dat schuldgevoel te tackelen

Heb jij soms last van mommyguilt? Knoop dan eerst en vooral heel goed in je oren dat je geen schuldgevoelens moet hebben tegenover jouw kinderen. Jij bent er uiteindelijk altijd voor hen! Jij bent een goede mama! Daar ben ik van overtuigd. Denk je nu: “Ja maar, Sharon, jij hebt makkelijk praten!” Awel, hier heb je 7 tips om komaf te maken met jouw mommyguilt. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Misschien heb je gemerkt dat er twee weken lang geen nieuwe podcast was? Dat kwam omdat ik voelde dat de nood hoog was om even de pauzeknop in te drukken. Niet zozeer van het ondernemen, als wel van het mama zijn. Want het ging gewoon even echt niet meer om een aanwezige mama voor mijn kinderen te zijn…

Ik besloot dan ook vier dagen op mezelf naar Spanje te gaan: weg van mijn man en vooral even weg van mijn kinderen en het mama zijn. 

Op social media kreeg ik heel veel reacties op mijn posts van andere mama’s die aangaven: “amai, Sharon, knap dat jij dat kan zomaar even de pauzeknop induwen! Ik zou dat ook wel willen, maar hoe doe ik dat? Want ik zou het nooit over mijn hart krijgen mijn kinderen achter te laten en mezelf even volledig op de eerste plaats te zetten.”

Dit is een reactie puur out of mommyguilt. En als je het mij vraagt, is zo’n  schuldgevoel niet nodig! Want zorg je eerst goed voor jezelf, dan gaan je kinderen daar alleen maar te vruchten van plukken. 

Wil ik daarmee zeggen dat het een makkelijke beslissing was om 4 dagen te vertrekken? Neen! Maar diep van binnen wist ik dat het nodig was om een goede mama te blijven zijn. Ik liep op de toppen van mijn tenen en werkte dat alleen maar uit op mijn kinderen. De beste optie voor mezelf en vooral ook voor hen? De grote pauzeknop in duwen en even volledige tijd in mezelf investeren, onder de zalige zon in het rustige Spanje. 

7 tips om jouw mommyguilt te leren tackelen

  1. Durf jezelf op de eerste plaats te zetten. 

Hoe belangrijk deze tip wel niet is, werd meteen al in het begin van mijn trip, op het vliegtuig, getoond. In de uitleg over de zuurstofmaskers wordt gezegd: “zet eerst je eigen masker op, pas dan dat van je kinderen”. 

Of ook: zorg eerst dat je zelf zuurstof – lees: ademruimte – hebt vooraleer je kan zorgen voor een ander. 

Of nog anders – in ‘mommy terms’: zorg eerst goed voor jezelf als mama voordat je dat kan doen voor je kinderen. 

“You have to take care of yourself before you can take care of others” ~ Dr. Phil

  1. Het hoeft niet altijd perfect te zijn. 

Stel jezelf de vraag: voor wie wil je het eigenlijk allemaal zo goed doen? Vaak is dat niet eens voor jezelf, maar om anderen te pleasen: want wat gaan ze anders van je denken? Laat dit los en knoop in je oren dat als alles altijd maar perfect zou zijn, het leven saai was. Akkoord, niet? 

Zo besef ik ondertussen bijvoorbeeld dat de boterhammendozen van de kinderen geen pareltjes moeten zijn, de kleren van het gezin niet altijd gestreken moeten worden, het huis niet tip top in orde moet zijn… 

  1. Durf hulp te vragen. 

Ze zeggen wel eens: ‘It takes a village to raise a child.” 

Besef dus dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen en durf af en toe hulp te vragen aan je man, je coach, je beste vriend(in)…  Zelfs hulp bij de allerkleinste dingen kan er al voor zorgen dat het leven aangenamer is voor jou, je dagen vlotter verlopen en je meer ademruimte hebt voor jezelf. 

Afgelopen weekend verscheen er een artikel over mijn man en ik in de krant. Maar omdat het heel druk was voor ons, konden we er zelf geen gaan halen. Ik vroeg dus aan mijn schoonmoeder of zij niet naar de krantenwinkel kon. 

  1. Je bent meer dan enkel en alleen een mama. 

Het is niet meer zoals vroeger dat vrouwen alleen maar thuis blijven om te kinderen op te voeden en het huishouden te runnen. Oef, gelukkig maar! Vandaag de dag hebben wij, mamadammen, een eigen leven met dromen, wensen en ambities die we de wereld in willen zetten! 

Benoem dat dus ook en knoop het er bij jezelf goed in: “Ik ben meer dan een mama. Ik mag voor mezelf kiezen en af en toe de nodige ademruimte nemen voor andere dingen.” 

  1. Herken en erken jouw schuldgevoel. 

Jouw schuldgevoel is er en mag er ook zijn, besef dat goed. Je kan het immers niet zomaar uit je gedachten wissen. Wat je daarentegen wel kan doen is het herkennen en erkennen aan de hand van de eerste vier tips, om het daarna te weerleggen en ten slotte te tackelen. 

Zo had ook ik toen ik op het vliegtuig stapte last van een klein schuldgevoel. Maar ik ben erin geslaagd het te omarmen omdat ik wist dat ik mezelf op de eerste plaats mag zetten, het niet altijd perfect hoeft te zijn, ik hulp mag vragen aan anderen en ik meer ben dan alleen maar mama. Maar vooral ook omdat ik wist dat ik na mijn trip naar Spanje terug een betere, nog aanwezigere mama zou zijn! 

Kortom, ik wist dat ik niet moest toegeven aan mijn schuldgevoel en een andere beslissing kon en vooral ook mocht nemen! 

  1.  Stop met vergelijken. 

Wij vergelijken allemaal veel te veel. Zeker ook wij, als mama’s: deze mama blijft altijd de rust zelve bij haar kinderen, die mama bruist steeds van de energie… Maar sta er eens even bij stil: is het beeld waarmee jij vergelijkt wel echt het correcte beeld? Want weet jij of deze mama nooit roept tegen haar kinderen, of dat die mama ‘s avonds niet bekaf in haar bed kruipt? Neen! Stop dus met vergelijken! 

Tenzij het natuurlijk gaat om een vergelijken waar je zelf beter van wordt. Of ook: jij vergelijkt jezelf met een persoon die je inspireert waardoor je jezelf motiveert dingen te ondernemen. Je gaat er als het ware door in je kracht staan!

  1. Kies kwaliteit boven kwantiteit. 

Hier bedoel ik eigenlijk kwaliteit met een lange ‘ij’: kwalitijd of de ‘tijd die je spendeert met je kinderen’. 

Zit je met je hoofd ergens anders? Heb je frustraties? Dan mag je nog zoveel tijd  met je kinderen spenderen, ze gaan er toch niet veel aan hebben. Doe je het daarentegen kort maar krachtig – wél met de nodige aandacht en aanwezigheid – dan halen jullie hier allebei veel meer – lees: kwaliteit – uit! 

Zo probeer ik dagelijks voor mijn beide  kinderen, zowel voor Mamady als voor Linde, een kwartiertje à halfuurtje vrij te maken waarin zij mogen bepalen wat we doen. Geen gsm, geen radio, geen patatten op het vuur…  Zij krijgen mijn volledige aandacht. Is dit kort? Ja! Maar des te krachtig? Ook ja! Kwaliteit boven kwantiteit!

Voilà, dat waren mijn 7 tips. 

7 tips om rekening mee te houden, wil ook jij 

  • er écht kunnen zijn voor je kinderen 
  • stevig in je schoenen staan 
  • die mommyguilt van jou de kast in stoppen 

Do it yourself 

De ‘schot onder je kont’-opdracht voor vandaag? 

Heel simpel! Sta de komende week elke dag een momentje stil bij deze 7 tips. Om je te helpen: schrijf ze op een post it en plak ze ergens waar je ze goed ziet. 

Is er iets niet duidelijk? Zit je nog met vragen? Eén antwoord: tip 3! Durf ook hulp te vragen aan mij, de coach aan je zij. Ik ondersteun je met heel veel plezier! 

Vergelijkbare berichten