#6 Goals, goals, goals: hoe jij jouw leven én onderneming de juiste richting opstuurt

Doelen stellen. Ik kan het niet genoeg benadrukken: maar het is ‘oh zo’-belangrijk voor ambitieuze mamadammen zoals wij. Het geeft ons richting, het bepaalt ons pad, het is onze opstap naar succes. Maar ja, jij vraagt je nu natuurlijk af: HOE doe je dat doelen stellen en vooral WAAROM is het zo belangrijk? In deze blogpost vertel ik je er alles over. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Je hebt het misschien al vaker horen vallen in de context van persoonlijke ontwikkeling en coaching. Het belang van grote doelen stellen, de juiste doelen stellen en ze vervolgens ook na te streven natuurlijk. En ik, als accountability coach hecht hier eigenlijk nog meer belang aan. Want ik wil dat jij jouw ambities, jouw dromen – ik noem mezelf eigenlijk liever een ‘ambitiecoach’ – of beter gezegd: jouw doelen bereikt. 

Waarom doelen zo belangrijk zijn 

Doelen zijn belangrijk omdat ze je richting geven. Doelen leiden je met andere woorden de weg op het pad dat je het bewandelen bent omdat je duidelijk weet wat je eindbestemming is. 

Neem nu bijvoorbeeld dat ik volgende week woensdag met jou een ambitieuze mamadam-tête-à-tête in Gent plan. En dat is de enige info die ik je mee geef. Je weet dus niet waar en je weet niet om hoelaat onze afspraak is . Je hebt met andere woorden meer details nodig over het doel waar je naartoe moet want anders is het niet de moeite om helemaal naar Gent af te zakken,, toch? 

Wel, zo is het eigenlijk hetzelfde voor de stappen die je zet in jouw ambitieuze mamadammenleven: ze hebben een duidelijk doel nodig. En daarbij geldt ook nog dat hoe duidelijker jij jouw doel stelt en de wereld in stuurt, hoe duidelijker jouw weg zich ook zal ontvouwen. Dat heeft dan weer alles te maken met jouw mindset, wat je kan lezen in blogpost “Alles is mindset, of je het nu wilt of niet”   

Om het met een metafoor uit te leggen, gebruik ik altijd graag die van de piloot: je kan niet zomaar als een of andere blinde piloot rondjes blijven draaien op een rondpunt. Je moet weten welke afslag je wil nemen, waar je precies naartoe gaat. Je hebt met andere woorden een duidelijk doel nodig om niet te blijven rond trappelen / rond draaien. 

Tijdens een coachingsessie zei een van mijn coachees tegen mij: “Als mijn webshop goed genoeg draait, dan ga ik…”. De vraag die onmiddellijk in me opkwam, was de volgende: “Goed genoeg draait? Wanneer is dat? Wat houdt dat in? Is dat omzet, verkoop of winst?” Ik vroeg mijn coachee met andere woorden haar doel te concretiseren, want alleen dan zou ze ook ‘onderweg’ duidelijke acties kunnen ondernemen. Alsook onderweg kunnen bepalen of de stappen die ze onderneemt wel de juiste zijn.  

Zo stel jij goede doelen op 

Het heeft ook geen zin om zomaar wat doelen op een kladpapiertje neer te pennen. Nee, het is belangrijk dat jij de juiste doelen stelt: doelen die passen bij jouw als ambitieuze mamamadam – mama én ondernemer. 

En om dat te doen kan je rekening houden met een aantal factoren. Ik gebruik graag de PRISMAT-doelen. 

  • Positief: formuleer jouw doel op een positieve manier en niet negatief. 

Want een negatief doel waarbij je focust op ‘niet’ is zoveel moeilijker om te bereiken. Neem nu bijvoorbeeld mezelf: ik drink te veel cola. Dus mijn doel zou kunnen zijn ‘minder’ cola te drinken. Maar wat is ‘minder’? Waar wil ik naartoe met ‘minder’? In de plaats stel ik mijn doel beter positief op, als in: ik wil meer water drinken, ik wil meer tijd met de kinderen… Dat is veel makkelijker om naartoe te werken; 

  • Realistisch: stel een doel op dat haalbaar is voor jou. 

Ik, als niet-sportievelin,g zou mezelf voor ogen kunnen houden een marathon te lopen. Maar dat doel is te groot en misschien wel realistisch op lange termijn, op korte termijn is het dat niet. Ik kan me dus beter een realistisch doel stellen,  Start To Run (5 km) bijvoorbeeld. 

  • Ik: het gaat over JOUW doel. Jij hebt jouw doel in handen. 

Mijn doel zou kunnen zijn dat ik wil dat mijn kinderen meer opruimen. Maar eigenlijk heb ik daar weinig zeggenschap en controle over. Ik kan mijn kinderen wel de tools aanreiken maar uiteindelijk zijn zij de actoren die het zullen moeten doen. Om er dus mijn doel van te maken kan ik beter zeggen: “Ik wil mijn kinderen beter leren opruimen”.

  • Specifiek: baken jouw doel heel specifiek af.

Hoeveel meer water ga ik bijvoorbeeld drinken? Ik wil mijn drinkbus per dag een keer helemaal leeg drinken. 

  • Meetbaar: als je een getal op jouw doel kleeft, dan leg je nog specifieker vast waar je heen wil gaan. 

Hoeveel water per dag ga jij drinken: een keer jouw drinkbus, x-aantal glazen? Hoeveel kilometer ga je lopen: 5, 8 of 10 km? Hoeveel tijd ga je per dag met je kinderen spelen: een kwartier, 1 uur, 3 uur?… 

  • Aanvaardbaar: jouw doel mag niet ingaan tegen jouw waarde en normen, alsook niet tegen de algemene regels. 
  • Tijdsgebonden: houd jezelf ook altijd een deadline voor om jouw doel te halen. 

Een hele goede tip: je mag de deadline pas de dag zelf aanpassen als het je écht niet gelukt is die te halen. Maar zolang de datum er nog niet is – ook al is het de dag ervoor – denk dan na over de acties die je voor je doel onderneemt en sleutel daaraan zodanig dat jij jouw doel toch nog kan halen. 

Voila, nu is het aan jou om jouw doelen scherp te stellen. Maak er de komende periode echt jouw focus van! En als de accountability coach aan je zij, maak ik het je graag zo gemakkelijk mogelijk. Bij deze, dus enkele gouden tips: 

  1. Ga voor een beperkt aantal doelen, want te veel doelen leiden af en zorgen ervoor dat je er weinig of geen haalt. Werk in de plaats bijvoorbeeld met dagdoelen en weekdoelen opdat jij ook zeker enekele successen ervaart! 
  2. Spreek jouw doelen uit tegen anderen. Want zo ga jij andere mensen accountable maken voor jouw doelen. Zij weten wat jij bereiken wilt en vragen je er af en toe naar waardoor jij net dat duwtje in de rug meer krijgt. 
  3. And last but not least, de leukste tip: wanneer je een doel behaalt, verwen jezelf dan ook. Doe iets leuks, maak een vreugdedansje… Zo kan je vol energie verderwerken aan  andere doelen die je behalen wilt. 

Ben je nu iemand die zegt “Goh, ik heb al zoveel aan mijn hoofd. Ik ben met zoveel tegelijk bezig. Ik weet niet waar ik ‘doelgewijs’ moet beginnen…” Weet dat je altijd een strategiesessie bij mij kan inplannen. Daarin focussen we op jouw doelen, hoe je ze PRISMAT maakt, hoe je accountability creëert en nog zoveel meer! Stuur me gewoon een berichtje via Instagram of Facebook of via mail. Of op mijn website kan je ook een sessie inplannen. 

Do it yourself

De échte last but not least, want mijn blogpost zou mijn blogpost niet zijn zonder: een ‘schop onder je kont’-opdracht. 

Vandaag wil ik dat je één doel deelt met iemand. Dat kan iemand in je gezin zijn, uit je omgeving, op social media of zelfs met mij in een berichtje. Het maakt niet uit wie het is! Ik wil gewoon dat je één doel n de wereld instuurt zodanig dat jij iemand accountable houdt voor jouw doel. 

Go for it & good luck! 

Vergelijkbare berichten