#12 Welke behoeften dien je te vervullen om goed te kunnen ondernemen?

Welke behoeften dien jij te vervullen om niet alleen goed te kunnen leven, maar ook goed te kunnen ondernemen? Of anders gezegd, wat is er écht nodig om die ambitieuze mamadam in jou ten volle naar boven te halen? Om op deze vraag een antwoord te geven, laat ik jou in deze blogpost kennismaken met de behoeftenpiramide van Maslow. Ooit al van gehoord? 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Niet zo lang geleden kreeg ik een Instagram reel doorgestuurd van mijn man Timmy. De man in het filmpje vraagt zich af wat de hoogste vorm van waarde voor ons is. In onze maatschappij is een vaak gegeven antwoord: geld. Wij zijn nu eenmaal heel erg gefocust op cijfertjes, op hoeveel euro’s we op de bank hebben staan. 

De man begint het filmpje dan ook vanuit dit vertrekpunt: “Stel, ik geef jou morgen 1 miljoen euro, maar de dag nadien ga je wel dood. Neem je het geld dan aan of niet?” Niet zo’n hele moeilijke vraag lijkt me. Ik denk dat de meeste mensen spontaan zouden antwoorden: “houd je geld maar!” Want tijd is belangrijker voor ons dan geld

De man vervolgt: “Ik geef je 1 miljoen euro, maar de rest van je leven ben je wel zwaar ziek. Wat kies je?” Opnieuw zouden veel mensen weigeren. Onze gezondheid is immers belangrijker dan geld

Ten slotte: “Ik geef je 1 miljoen euro, maar in return sterft  iemand uit je naaste kringen. Wat doe je?” En again zouden de meeste mensen het afwijzen. Onze naasten zijn belangrijker voor ons dan om het even welke som geld! 

Dus conclusie: tijd hebben, gezond zijn en de juiste relaties hebben is eigenlijk waar het allemaal om draait in ons leven! 

En die conclusie bracht mij bij de piramide van Maslow, of ook wel de ‘behoeftenpiramide’ genoemd. 

Onze behoeften 

Abraham Maslow was een Amerikaans klinisch psycholoog die onderzocht heeft wat de universele behoeften van de mens zijn. Het resultaat is een piramide waarbij verondersteld wordt dat een brede basis vereist is om verder op te kunnen bouwen richting het topje. 

image
  • Fysiek

Of alles wat je nodig hebt puur om te overleven: ademhalen, eten, drinken, een dak boven je hoofd. In eerste instantie moet je voldoen aan deze basisbehoeften, anders zal je niet (lang) kunnen overleven. 

  • Zekerheid 

Dit niveau is er niet om te overleven, maar om te leven tout court. Hier draait alles rond ‘veilig’ leven waarvoor een een goede gezondheid, werkzekerheid… nodig is. 

  • Sociale behoefte 

Het derde niveau draait om liefde en sociale contacten. Een mens heeft nood aan verbinding, wil zich omringen met anderen, om een gelukkig leven te leiden. 

  • Erkenning 

Het vierde niveau draait rond respect krijgen voor wie je bent en wat je doet. Voor ons als ondernemers is dat des te belangrijker. Want wij willen iets in de wereld betekenen (anderen helpen, anderen iets bijleren…) en krijgen daar af en toe graag erkenning voor. 

Het is dus heel belangrijk om je te omringen met mensen die jou omhoog liften waardoor je energiepijl op punt blijft en je blijft geloven in jezelf. Ik doe dat zelf bijvoorbeeld door naar netwerkevents te gaan, podcasts te luisteren van mensen die me inspireren… 

Loop je hier wat op vast? Weet dan dat je in mijn Ultra Mind programma een groep van gelijkgestemde dames rondom je krijgt die je de nodige erkenning en waardering zullen geven. Alleen maar positieve energie dus! 

  • Zelfactualisatie 

Alle 4 onderste niveaus moeten doorlopen worden, wil je het topje bereiken. Pas dan kan je ten volle aan zelfactualisatie, of zelfontplooiing doen. 

Maslow noemde de top ook wel de ‘groeibehoefte’. Deze behoeften zijn er niet omdat je een gebrek aan iets hebt, maar eerder omdat je als persoon wil groeien. 

Het waren dus de drie onderste pijlers die ook in de Reel naar boven kwamen: tijd (fysiek), goede gezondheid (zekerheid) en goede contacten (sociale behoefte). Het zijn dé drie basisbehoeftes, of jouw ‘fundamenten’, waaraan je moet voldoen wil je de bovenste twee kunnen bereiken. 

Money mindset 

Met mijn coachees heb ik het vaak over het aantal uren dat je werkt en wil werken. Er was een tijd bijvoorbeeld, dat mijn man Timmy 70 à 80 uren in de week maakte als personal trainer. Maar dat houdt niemand vol. Dat leven wil niemand leiden. Neen. Je wil tijd om bij je kinderen te zijn. Jij wil tijd om op je gemak boodschappen te doen. Jij wil tijd om quality time met je partner te hebben… en ga zo maar door. 

Tijd is dus zoveel meer waar dan geld! Maar je moet natuurlijk wel voldoende inkomsten hebben om aan jouw basisbehoeftes te kunnen voldoen. Daarom is het zo, zoooooooo belangrijk dat jij, als ambitieuze mamadam, zicht hebt op je cijfers. Of ook: jij moet je money mindset koppelen aan je fundamenten. 

Denk dus eerst na over: hoe wil jij jouw leven vormgeven? Hoeveel uren wil je werken? Hoe vaak wil je op vakantie kunnen gaan?… Als je vervolgens vanuit deze fundamenten vertrekt en dat terugkoppelt aan je financiën, dan zal je voelen dat je de juiste energie hebt om een goed (ondernemend) leven te leiden, ambitieuze mamadam die je bent! 

Do it yourself 

Maar hoe doe je dat nu allemaal? Hier heb je dan ook meteen de ‘schop onder je kont’-opdracht. 

  • Begin met je ideale week op te lijsten. 

Wat is leven dat je echt wil leiden? Dat kan zijn nu, binnen 1 jaar, binnen 5 jaar… Al deze verschillende scenario’s hebben invloed op jouw cijfers. 

  • De volgende stap is om te bepalen welk cijfer tegenover jouw ‘ideale leven’ staat. 

Hoeveel euro heb je nodig om dit leven te kunnen leiden? En geloof me, dat is vaak minder dan je denkt. 

Ik bijvoorbeeld heb er bewust voor gekozen in te boeten op mijn loon toen ik zelfstandige werd. Maar in return heb ik wel veel meer vrijheid, tijd met de kinderen… wat voor mij zoveel meer waard is! 

Jij ziet niet meteen hoe jij jouw fundamenten moet vertalen naar jouw onderneming, inclusief goede prijszetting? Geen nood! In mijn Ultra Mind programma werken we daar samen aan. Wij werken samen aan die ambitieuze mamadam in jou opdat die er helemaal staat! 

Meer weten over het Ultra Mind programma? Dat kan via deze link.

Vergelijkbare berichten