#24 Het imposter syndroom en perfectionisme: top combo 

Perfectionisme. Het is iets waar vele ambitieuze mamadammen onder ons – inclusief mezelf – af en toe serieus mee worstelen. In aflevering 24 van de Podcast voor Ambitieuze Mamadammen wil ik het daarom hebben over hoe jij hier mee om kan gaan. Meteen al mijn allerbelangrijkste tip voor jou? Weet dat perfectie niet bestaat! Het kan altijd nog meer zijn, het kan altijd nog beter!

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Het imposter syndrome. Voor zij die daar nog niet bekend mee zijn: 

Het imposter-syndroom, of bedriegerssyndroom, is een fenomeen waarbij mensen het gevoel hebben dat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn in wat ze doen, en dat ze op elk moment ontmaskerd kunnen worden als ‘bedriegers’. Dit gevoel van onzekerheid werkt erg belemmerend werken en leidt vaak tot uitstelgedrag. 

Ik, Sharon, leid zelf ook aan het imposter syndrome. Neem nu enkele weken geleden, in de laatste rechte lijn van mijn rebranding: ik merkte gewoon dat het imposter syndrome me echt parten begon te spelen en dat ik heel erg in uitstel mode ging. Hoe zich dat uitte? Ik werkte trager, legde de focus op zaken die er eigenlijk niet toe deden… Gelukkig herkende ik dit en begon ik er actief tegen te vechten. Heel concreet stak ik mezelf een stok achter de deur om mijn deadline alsnog te halen. 

Benieuwd naar mijn stok achter de deur? 
Ik besloot om een mega giveaway de wereld in te sturen. Vanaf 13 maart tot de dag dat ik mijn website zou lanceren (gemikt op eind maart) zou ik iedere dag een prijs weggeven, met gegarandeerd 14 dagen aan prijzen. 
Het resultaat van deze beslissing? 
Enerzijds zorgde het er natuurlijk voor dat ik animo creëerde rond de lancering van mijn nieuwe website. Maar anderzijds werkte het vooral ook als een enorme motivatie voor mezelf. Want hoe graag ik ook prijzen weggeef, daar hangt ook een bepaald prijskaartje aan vast. En hoe langer ik bleef aanmodderen,  hoe hoger dat zou worden! Doorwerken dus was mijn boodschap! 

On how to handle your perfectionism

Dat gezegd zijnde, wil ik het dus met jou hebben over hoe jij jouw perfectionisme kan aanpakken. We doorlopen samen enkele concrete stappen, tips & tricks die jij kan zetten wanneer je perfectionisme de kop opsteekt. 

Wat zijn de ‘grotere’ projecten? Wat zijn de ‘kleinere’ taken? 

Heel vaak zijn de to do’s op ons lijstje eigenlijk te reframen als grotere projecten. Sta er daarom eens bij stil: wat zijn de taken op mijn lijstje die eigenlijk overkoepelende projecten zijn? En hoe kan ik die projecten vervolgens opsplitsen in kleinere afvinkbare taken (= the real to do’s)? 

Het kan ook zeker zijn dat er op jouw lijstje al hele kleine, ‘snel af te werken’, taken staan. Mijn tip voor deze? Ga er meteen mee aan de slag en laat ze geen extra brain space innemen die je kan gebruiken voor andere meer ‘tijdrovende’ taken. 

Met ‘tijdrovend’ komen we meteen tot de volgende tip: 

Hoe zit het met jouw tijdsverdeling? Welke taken zijn qua tijd sneller af dan andere? Welke taken zijn belangrijker en vragen meer tijd dan andere? 

Bekijk je taken even heel nauwgezet en zorg dat je er een chronologische structuur in krijgt. Welke taken eerst? Welke taken daarna? Wat is de juiste volgorde om mijn doel te bereiken? 

Ik weet uit ervaring dat dit vaak een hele moeilijke is, maar probeer echt om dit neer te pennen. Wat jou opnieuw kan helpen is om net zoals hierboven jouw projecten te zien als het einddoel en die vervolgens op te delen in kleinere stukjes. Een vergelijking die ik vaak maak: een baby leert ook niet stappen in één dag! 

Zoals ik in de inleiding al even vermeld had, mijn allergrootste tip voor jou: weet dat perfectie niet bestaat. Ik ben zelf een perfectioniste, dus ook voor mij is het niet altijd gemakkelijk om dit te erkennen: maar er is altijd verbetering mogelijk, er kan altijd iets nieuws bijkomen, het kan altijd beter enzoverder enzovoort. Neem mijn nieuwe website bijvoorbeeld. Ook die is een never ending story: andere foto’s, een nieuwe tech snufje … 

Maar ik weet ondertussen dat ik tegen mezelf moet zeggen: “Stop met perfectie nastreven in alles wat je doet. In de plaats zet stapje per stapje. Again, net zoals een baby: leer kruipen, dan wandelen en vervolgens pas lopen.” En ik wil dat ook jij leert om dat te doen: jouw perfectionisme beetje bij beetje de baas worden! 

Een oefening om mee aan de slag te gaan
Neem er 10 vellen papier bij om op te schrijven. Eentje voor jouw einddoel / project en de 9 andere voor alle verschillende stappen in lijn daarnaartoe. 
Neem nu bijvoorbeeld dat je 100  nieuwe subscribers voor jouw nieuwsbrief wilt, maar je merkt dat er niet echt swoeng in komt? Splits het dan op! Wat moet er gebeuren voor dat je dit kan behalen? 90 nieuwe subscribers! En wat is de stap daarvoor? 80 subscribers! Vervolgens denk je na: welke acties moet je ondernemen om dit gedaan te krijgen? Een mailprogramma kiezen, al eens een eerste brief uitsturen, social media posts etc. Dit zijn allemaal stappen die jij op je 9 vellen papier kan schrijven vooraleer je dat 10de vel bereikt! 

Nog een hele belangrijke – eentje die voor mij altijd werkt! – is: accountability. Deel met anderen wat je van plan bent. Het zorgt ervoor dat je externe check ups hebt voor al wat je aan het ondernemen bent, waardoor je stappen blijft zetten en door blijft gaan.

Wil ik nu met heel mijn pleidooi zeggen dat je het nooit even lastig mag hebben in de ‘strijd’ met jouw perfectionisme? Neen, natuurlijk niet! Ook ik heb het af en toe eens serieus lastig. Maar ik merk wel dat als ik er actief tegenin blijf gaan, het mij enorm helpt om stappen vooruit te zetten en niet achter de feiten aan te blijven hollen. 

Mindset talk 

Dan wil ik deze blogpost graag afronden met mijn oh zo geliefde mindset talk. Want wil jij jouw perfectionisme echt goed kunnen managen, dan ga je jouw mindset daar ook naar moeten richten. 

Sta dus even stil bij jouw mindset. Luister naar de gedachten in je hoofd: wat speelt er? Wat roept jouw ego bitch? Wat bij jij jezelf misschien aan het voorliegen? Als je daar even heel bewust aandacht aan schenkt, dan ga je zien dat jouw perfectionisme jou soms ferm tegenwerkt. Alsook ga je beseffen dat het op een andere manier kan waardoor je er actief aan kan gaan werken. 

Hoe dat te doen? Door bijvoorbeeld tegen jezelf te herhalen dat een ‘to do’-lijst eigenlijk nooit afgerond kan zijn. Want stel je voor: jij hebt niets meer te doen, dan klopt er iets niet in jouw onderneming, hé?

Voilà, ik hoop dat jij de boodschap van deze blogpost begrepen hebt. Nog eens in het kort: het imposter syndrome en perfectionisme zijn geen dingen waar je mee moet blijven zitten. Er zijn manieren om er mee om te leren gaan en vooral ook om het te counteren.

Dus ik wens je alvast veel (counter)succes!

P.S. Jij vraagt je af waar de ‘schop onder de kont’-opdracht blijft? Wel, voor deze ene keer geef ik geen aparte opdracht omdat er al een heleboel verweven zijn in de blogpost. 

Vergelijkbare berichten