#21 Een businesscoach? Dat heb ik echt niet nodig! 

Wist je dat hoewel ik zelf een business coach ben, ook ik mijn eigen business coach heb? Ja, dat hoor je goed! Vind je dit raar? Vraag je je af waarom? Dan geef ik je daar nu een antwoord op, in aflevering 21 van de Podcast voor Ambitieuze Mamadammen. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Heel veel mensen vinden het vaak bizar als ik hen vertel dat ik zelf nog een business coach heb. “Ja maar, Sharon, je bent het zelf. Waarom heb dan nog iemand nodig om je te begeleiden?”

Awel, daar heb ik nu eens een heel klaar en duidelijk antwoord voor: hoewel ik ondertussen zelf heel goed weet wat de wetten en regeltjes zijn van ondernemen, heb ook ik een egobitch in mij. Die egobitch houdt me klein waardoor ik soms niet buiten de comfortzone durf te treden. Die egobitch werkt me tegen waardoor ik bepaalde dingen af en toe zelf gewoon niet meer zie. 

En daarom heb ik ook ik een coach! Om me er (weer) bewust van te maken dat het die egobitch in mij is die me tegenhoudt. Samen met mijn coach ga ik er tegenin. Want alleen is maar alleen en met twee ben je sterker dan alleen. 

Een coach voor iedereen 

Mijn coachees zeggen vaak na een gesprek met mij: “Sharon, eigenlijk wist ik dit allemaal al.” Maar wat coaching net zo uniek maakt is dat het allemaal eens open en bloot op tafel wordt gelegd, waardoor je er nadien ook effectief mee aan de slag kan gaan. 

Want daar draait het eigenlijk allemaal om bij coaching: jij wordt een spiegel voorgehouden en geconfronteerd met wat er vanbinnen allemaal speelt: jouw diepste gevoelens en gedachten. En dit vraagt durf. Dat weet ik maar al te goed. Het is niet altijd even gemakkelijk om zo diep in jezelf te dringen en jezelf bloot te leggen. Maar het loont. Want je kan hier vervolgens heel veel kracht en motivatie uithalen om er nadien (nog) meer voor te gaan. 

Daarnaast zorgt coaching er ook voor een andere kijk op de feiten. Want jij kijkt altijd met jouw bril naar de zaken en jouw bril is gekleurd: door jouw ervaringen, overtuigingen, waarden en normen. Maar misschien klopt die bril van jou wel niet? Misschien heb jij gewoon foute ervaringen meegemaakt en is het goed om even met een andere bril te kunnen kijken. Dat is wat coaching nog voor jou doet. Dat is waar een coach, zoals ik, jou bij gaat helpen. 

Dus opnieuw: waarom zo ik dan geen coach aan mij zij kunnen gebruiken? Ook voor mij is er nog ruimte voor groei. Hoewel ik de afgelopen 5 jaar heel veel kennis en ervaring heb opgedaan, zijn er nog altijd mensen die meer of andere dingen weten dan ik. 

Maar hoe o hoe kies je dan een coach? 

In het landschap van vandaag waar coaches als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten! 

Awel, voor mij is de meest doorslaggevende factor: gevoel! En daarmee bedoel ik niet per se een persoonlijke klik – die moet er natuurlijk ook wel een beetje zijn – maar eerder een businessgewijze klik: staat die persoon met zijn / haar bedrijf op een positie waar jij wil staan? Of heeft die persoon bereikt wat jij wil bereiken? Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij exact hetzelfde moet gaan nastreven, maar jullie manier van ondernemen moet toch min of meer op hetzelfde niveau liggen. 

Zo vind ik het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ik mijn coach altijd kan bereiken. Als ik nood heb om een vraag te stellen, een win te delen of een dipje te verwerken dan wil ik dat kunnen doen. Ik weet dus dat een goede coach voor mij iemand is die 24/7 bereikbaar is. 

(Psssssst, nu weet je meteen ook waarom jij in mijn Mastermind 24/7 Whatsapp Support krijgt!)

And what about the money? 

Coaching is nu eenmaal niet goedkoop. Daarom is het ook vaak het financiële luik dat een grote rol speelt bij de keuze van een coach.

Mijn advies? Laat je daar niet door leiden! Kijk eerst en vooral naar wat een coach jou allemaal kan brengen en dan pas naar het bedrag. Stel jezelf daarbij de vragen: 

  • Wat betekent het als ik zoveel betaal? 
  • Wat als ik het geld niet uitgeef en het allemaal zelf blijf proberen? 
  • Ga ik mezelf genoeg kunnen pushen om uit mijn comfortzone te komen? 
  • Ga ik dan wel écht groeien? 

En weetje, eigenlijk moet een business coach altijd een beetje pijn doen aan de portemonnee. Waarom? Omdat het feit dat je er een serieus voor bedrag voor hebt neergeteld, je ook meer gaat motiveren om actie te ondernemen. 

Stel nu bijvoorbeeld: je koopt een paar oorbellen van 10 euro en eentje van 1.000 euro. Welke ga je meer aandacht geven? Waar ga je meer zorg voor dragen?

Dus om het allemaal nog eens in een notendop te gieten: volgens mij is het essentieel om je als ondernemer bij te laten staan en er niet altijd zelf voor te hoeven zorgen. Anders loop je het risico dat als je het even moeilijker hebt, als je de balans kwijt bent op een en dezelfde plaats blijft verder trappelen.

Do it yourself 

De ‘schop onder je kont’-opdracht voor vandaag? Denk even na:

  • Wat zou een coach mij kunnen brengen? 
  • Hoe zou het zowel mijn persoonlijke als professionele leven vooruit kunnen helpen?

Heb je dat voor jezelf uitgemaakt? En beslis je heel wijs voor een coach te gaan? 

Brainstorm dan even: 

  • Wat zoek ik nu eigenlijk? 
  • Waar heb ik op dit moment nood aan? 

Om dan het landschap aan businesscoaches te gaan verkennen. 

Denk je nu: “Goh, Sharon, wat jij vertelt en hoe jij vertelt staat me wel aan. Misschien bij jij wel een goede businesscoach voor mij?” Dan kunnen we altijd even samen op koffiechat gaan om te kijken of het een match is! 

Vergelijkbare berichten