#18 Ben jij ook zo een enorme twijfelaar? 

Iedereen moet continu keuzes maken. En voor ons als mama’s geldt dat zelfs in dubbele zin: keuzes voor onszelf, maar ook voor onze kinderen. Wat vermoeiend soms, wat een twijfels soms! Speciaal voor alle enorme twijfelaars out there – en ja hoor, ik ben er zelf ook eentje! – daarom deze deze blogpost. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

Welke kleren doe ik aan, wat eet ik als ontbijt, wat doe ik in de lunchbox van mijn kinderen, welke hobby’s wil ik voor mijn kinderen… Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Hoewel we bij sommige helemaal niet lang stil hoeven staan, bestaan er zeker en vast ook ‘andere’: andere belangrijke keuzes die een grotere impact hebben op ons leven. Deze keuzes zijn vaak gelinkt aan onze job. 

Twijfels. Dat is dan ook vaak de reactie op deze belangrijke keuzes. En uitstel. Je wil een beslissing zo veel mogelijk van je wegschuiven, terwijl het vaak zo is dat je eigenlijk, in het diepste van je hart, de keuze al hebt gemaakt. Maar je hakt de knoop nog niet door, want die egobitch van jou houdt je tegen: wat als ik toch de foute keuze maak? Als ik voor optie A kies, wat mis ik dan van optie B? 

Twijfelaar Sharon

Ikzelf bijvoorbeeld ben op dit moment bezig met een totale rebranding van Sharon Cobert Coaching. Daar komen enorm veel keuzes bij kijken: voor de website, mijn logo, de content… alsook voor het leerplatform dat ik wil gebruiken. 

Of ik blijf bij het leerplatform dat ik nu al gebruik. Of ik stap over op Huddle. 

Terwijl ik eigenlijk heel goed weet dat Huddle is wat ik professioneel nodig heb, stel ik de ultieme belisssing uit: Huddle is duurder, Huddle kan later nog wel… Mijn egobitch verzint allerlei excuses waardoor ik de knoop nog altijd niet definitief heb doorgehakt…

Zo maak jij een keuze
Om jou te helpen die eeuwige twijfelaar in jou te temperen, geef ik je enkele vragen die mijn coachees, alsook mezelf coachees altijd stel. 
Wat als ik die keuze maak en het lukt? Wat gebeurt er met mij? Met mijn business? Wat voel ik? Wat als ik een keuze maak en valt tegen? Wat is het ergste dat er dan kan gebeuren? Wat als ik geen keuze maak? Wat als ik blijf twijfelen? 
Door jezelf deze vragen te stellen, ga je het jezelf een pak gemakkelijker maken wanneer je weer maar eens voor een moeilijke keuze staat. Geloof me! 

Een foute keuze bestaat niet

Hoewel ik zelf twijfelaar Sharon ben, weet ik diep van binnen maar al te goed: dé juiste keuze bestaat eigenlijk niet. Iedere keuze heeft zijn voor- en zijn nadelen. En of een optie is die beter is dan een andere? Daar ga je toch nooit een antwoord op krijgen. Jij maakt tenslotte jouw keuze A, en eenmaal je dat gedaan hebt, ga je nooit kunnen weten wat optie B jou  gegeven zou hebben – ik herhaal: ‘zou gegeven hebben’, en dus een hypothesis

“Ja maar, Sharon, achteraf kan je toch nog spijt hebben van je A en alsnog voor B willen gaan?”

Ja, dat klopt! Maar dan neem je wel de ervaring van optie A mee. Want was je onmiddellijk voor B gegaan, dan had je misschien getwijfeld of A toch niet de betere optie was. 

To take away 

De boodschap die ik je in deze blogpost wil meegeven, is dus: een keuze is niet meer dan gewoon een keuze die je moet maken. Til er niet te zwaar aan, probeer het los te laten. Want die egobitch in jou, met al zijn twijfels, zal er altijd zijn om je tegen te houden in wat je doet. 

Mijn advies voor jou? Kijk naar welke opties er op dit moment het beste aansluiten bij waar je vandaag staat en waar je naartoe wilt. Wat voelt er goed aan?

En soms ja, moet je gewoon ook risico’s durven nemen. Zeker wij, als ondernemers. Want door uit te testen en al dat de wereld in te sturen – het mag dan een succes zijn of niet – ja, daar leer je zoveel uit! 

Do it yourself 

Wat jou deze week te doen staat, voor de ‘schop onder je kont’-opdracht’: 

Denk heel goed na over welke keuzes goed aanvoelen voor jou. 

Volg je gevoel en maak een beslissing vanuit wat op dit moment past bij jou en jouw bedrijf.

Laat daarbij los van wat anderen van jou denken. 

Laat daarbij los van wat jouw egobitch je influistert. 

Zit je met vragen? Loop je toch vast in je keuzes? Wel, dan weet je waar je terecht kan, hé! Stuur me een berichtje via Instagram, e-mail, mijn website… Coach Sharon Cobert is er helemaal voor jou

Vergelijkbare berichten