#11 3 inzichten die mijn ondernemersbestaan voorgoed zullen veranderen

What doesn’t kill you makes you stronger’ zeggen ze toch? Ik mocht het zelf aan de lijve ondervinden. Want was het zo dat ik in september mijn lanceringsflop niet had meegemaakt, dan zou ik nu ook niet tot grootste inzichten gekomen zijn. In deze blogpost meer over mijn grote doorbraak. 

Beluister je deze blog liever, ontdek de podcastaflevering hier!

In mijn vorige blogpost vertelde ik je al in geuren en kleuren over mijn lanceringsflop. Ik vat het hier nog eens even samen voor jou: ik had iets, nl. mijn Ultramind coachingsprogramma, in petto waar ik zelf heel erg enthousiast over was en lanceerde het dan ook met volle moed. Maar helaas, tegen mijn verwachtingen in, sloeg het niet echt aan…

Maar hoe kwam dat toch? Waar lag het aan? 

Om op die vragen een antwoord te vinden, nam ik mijn eigen mindset nog eens goed onder de loep. Was er misschien iets onderliggends, iets wat ik niet besefte, dat mij aan het tegenwerken was? 

En oh ja, zoals altijd was het allemaal terug te brengen tot dat duiveltje op mijn schouder: mijn egobitch, die naar mij roept, die naar mij brult “Sharon, zou je dat wel doen? Sharon, zet je beide voeten op de grond! …”

Zo hoor je maar: ook ik, als coach, heb mijn eigen mindset issues. Ook ik kan af en toe een doorbraak gebruiken… En gelukkig voor mij kwam die er niet zo heel lang geleden! Ik vertel je graag meer over de grote nieuwe inzichten die ik kreeg.

Inzicht n°1

Inzicht numero uno heeft alles te maken met samenwerken. Veel dames die starten met ondernemen doen dat alleen en houden dat ook graag zo, wat ik maar al te goed begrijp. Want het is best pijnlijk – en vaak ook een hele investering – om de controle van je eigen bedrijf, jouw baby’tje, uit handen te geven. 

Maar geloof me, op het einde van de rit is dat het meer dan waard. 

  • Want je hebt af en toe een collega nodig waarbij je steun kan zoeken of waaraan je dingen kan vragen.
  • Want er zijn nu eenmaal dingen die andere mensen beter weten of kunnen dan jijzelf. 

En ja, ik weet het, daar hangt vaak een heel prijskaartje aan vast. Maar als ik kijk wat ik er al voor terug gekregen heb, dan is het dat meer dan waard. 

Zo heb ik in het verleden mijn advertenties uitbesteed, waardoor ik tijd in andere dingen kon steken.

Zo heb ik zelf al heel wat coachings gedaan, waardoor ik nog meer kennis rijker werd om met jou te delen. 

Zo ben ik onlangs in zee gegaan met een copywriter, waardoor ik zeker weet dat het ‘tekstuele’ deel van mijn onderneming er staat. 

En die laatste samenwerking, laat me daar please wat dieper op ingaan. Het was namelijk die beslissing die ervoor zorgde dat inzicht numero uno zich aandrong. 

Maandagochtend. Copywriter Hannah begon haar eerste werkdag voor mij. ‘s Avonds kreeg ik dan ook de eerste uitgeschreven blogposts binnen en damn, ik kon zeggen dat ik mindblown was: 1. omdat ik het heel verrassend vond om te zien hoe mijn kennis op een andere manier naar voren werd gebracht, en 2. vooral ook omdat ik dacht: “Damn Sharon, je hebt echt wel iets waardevols te vertellen. Jouw kennis mag er zijn!”

En dit zeg ik niet met een dikke nek. Want ik hoor die egobitch in mij diep vanbinnen al roepen: “Sharon, overdrijf toch niet zo!”

Ik kan het bijna niet beschrijven, maar dit gevoel was zo intens. Voor de eerste keer in mijn leven voelde ik mij echt professioneel:  geen prutser die maar van alles aan het uittesten is, maar een ondernemer die waardevolle dingen de wereld in aan het zetten is. EEN ONDERNEMER DIE ER VERDORIE MAG ZIJN!

Hoewel dit mindsetgewijs een heel groot inzicht was, werd het getriggerd door een hele simpele aanleiding: een samenwerking met copywriter hannah die mijn content herzag en herwerkte waardoor mijn ogen (opnieuw) geopend werden…

Inzicht n°2 

Met dit goede nieuws, met dit nieuwe inzicht ging ik naar mijn eigen coach – oh ja, ook ik heb een eigen coach! Bij haar werd voor een tweede keer duidelijk: Sharon, jij bent meer waard dan jezelf denkt. Zo hadden we samen mijn prijszetting herbekeken, waarop mijn coach al snel zei: “Stop, met jezelf zo goedkoop de wereld in te zetten. Jij bent meer waard en dat moet je beseffen!” 

En om tot dat inzicht te komen, gaf ze me de opdracht eens op te lijsten wat ik al bereikt heb en welke kennis ik nu heb. Zo vlijtig als ik eraan begon, zo verbaasd was ik om te zien hoe enorm mijn lijstje was: les gegeven, leerlingen begeleid, 3 eigen ondernemingen, een cursus over social media, een opleiding over content genereren… en ga zo maar door. De frank viel opeens: “Wow, Sharon, de afgelopen jaren heb jij al die kennis vergaard! En het is nu aan jou om die ook met anderen te delen!”

Vervolgens vroeg mijn coach ook hoeveel mensen ik al geholpen heb. Een beetje overweldigd door de vraag, kroop ik in mijn papieren, om tot mijn verbazing te ontdekken dat ik al meer dan 200 mensen gecoacht heb om het leven te leiden dat zij willen! 

Hoewel dit inzichten waren om U tegen te zeggen, voelde ik toch dat mijn egobitch almaar probeerde terug het roer in handen te nemen: “Sharon, waarom specifiek bij jou? Wat maakt jou anders dan andere coaches?” Daar had je het weer, een van de dingen waar ik regelmatig ten prooi aan val: vergelijken. Maar uiteindelijk weet ik – en ook jij moet dat beseffen – dat iedereen zijn eigen ervaringen heeft dat die met niemand deelt. Mijn geadopteerd zoontje, 3 eigen ondernemingen… maken mij uniek. Niemand heeft hetzelfde parcours doorlopen. 

Inzicht n°3 

Zoals ik al even aanhaalde, wees mijn coach me er ook op dat ik mezelf klein houd met mijn prijszetting. “Ik ben meer waard dan ik vraag.” Ik herhaal: “ik ben meer waard dan ik vraag”. En ook dat moet ik mezelf meermaals op het hart blijven drukken. Ik moet met andere woorden actief (blijven) werken aan een goede money mindset, wat ook meteen mijn inzicht numero drie was! 

Want van nature ben ik een heel ‘verzorgend’ type. Als tienermeisje kwamen mijn vriendinnetjes bijvoorbeeld altijd naar mij met al hun liefdesperikelen. En daar is niets mis mee. Maar het maakt ook dat ik soms moeilijk heb om geld te vragen voor mijn diensten. Ik doe het namelijk echt omdat ik anderen wil helpen. 

Wrapping up 

Ik mag mijn pollekes kussen nu. Ik ben ‘oh zo’-blij dat door inzicht n°1 samenwerken, n°2 mijn eigen coach, n°3 money mindset de puzzelstukken stilletjes aan in elkaar aan het vallen zijn. Ik besef dat ik niet meer de Sharon van 4 jaar geleden ben die maar ‘wat’ aan het doen was. Neen. Ik ben professioneler geworden en weet ondertussen goed wat ik wil. 

Ik wil de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd, gebruiken om ook jou, ambitieuze mamadam, vooruit te helpen. Om ervoor te zorgen dat ook jij het leven kan leiden dat je echt wilt. 

Do-it-yourself

De ‘schop onder je kont’-opdracht voor vandaag is dan ook meteen dezelfde als ik kreeg van mijn eigen coach:

Ga na hoe waardevol jij jezelf vindt. 

Om dat te doen, maak je een lijstje met:

  • jouw ervaringen
  • jouw kennis 
  • wie je al geholpen hebt

Verbaasd? Verrast? Valt bij jou ook ineens de frank hoe uniek en waardevol jij wel niet bent? 

Vergelijkbare berichten